Genel

Yoga hormonlara nasıl etki ediyor?

0 Adet Yorum

-

24 Nisan 2018

Hormon kelimesinin “uyarmak, harekete geçirmek” olduğunu biliyor muydunuz? Bedenimizdeki diğer yapılara kıyasla tarihte çok daha geç keşfedilmiş olan hormonların bedenimizdeki görevleri büyük. Örneğin yirmi beş yıl önce sadece yirmi kadar hormon bilinmekte iken bugün iki yüzden fazla hormon keşfedilmiş durumda. Büyümemiz, gelişmemiz, bedenimizin dengesi ve üreme fonksiyonlarımız için hormonların görevleri çok fazla. Yoganın sportif egzersizlerden en önemli farkı salgı bezlerini ve dolayısıyla hormonları uyarması. Bunu nasıl yapıyoruz derseniz, yoga duruşlarıyla birlikte kullandığımız bazı nefes teknikleri ile ilgili salgı bezlerini aktif hale getiriyoruz.

Hormon Yoga Terapi, şimdilerde yaşı doksanlarına yaklaşmış olan Brezilyalı psikolog ve yoga eğitmeni Dinah Rodrigues tarafından 1992 yılında geliştirilmiş. İçinde birçok farklı yoga uygulamasını içeren sistem bana göre müthiş bir harman. İlk olarak HormonYoga Atölyesi’ne katıldığımda çok etkilenmiştim. Çünkü yoga öğretisinin en temel duruşlarının en kadim nefesleriyle harmanlanarak kullanılması beni çok etkilemişti. Ve kendi üzerimde de uyguladıkça etkilerini daha belirgin olarak gözlemledim. Bu nedenle eğitmenliğini alıp birçok insana bu sistemi öğretmek istedim ki, herkes kendi kendine bu desteği verebilsin. Evet destek diyoruz bu çalışmaya çünkü eğer üreme ve tiroid hormonuyla ilgili bir sıkıntınız var ise, doktor kontrolünde kullandığınız ilaçlarınızı bıraktırmak değil amacımız. Rahatsızlığınıza yani hormonal dengesizliğinize bağlı olarak yaşadığınız sıkıntıları hafifletmek, semptomların belki bazılarını azaltabilmek. Örneğin pre-menapozu hafif atlamanızı sağlayabilmek. Ya da PMS dönemlerinizi hiç farkında olmadan geçirebilmeniz. Peki ilaç bırakmak söz konusu olur mu derseniz? En azından dozu azalıyor diyebilirim. Ama tabiki her zaman yine doktor kontrolünde. Aslına bakarsanız uzun süredir yoga yapıyorsanız Hormon Yoga Terapi içinde çok tanıdık uygulamalar bulabilirsiniz. Ama bir o kadar da ilk defa karşılaşacağınız birçok farklı teknik var.

Her zaman yoga derslerimde nefes ve meditasyon dersin bir parçası olmakla birlikte, duruşlarda kalırken de, duruşlarla birlikte akarken de nefesin önemini üstüne basa basa anlatmayı çok seviyorum. Ama Hormon Yoga derslerimde temel konumuz nefes. Kullandığımız nefeslerden biri üreme hormonlarını, diğeri de tiroid bezini uyarıyor ve aktive ediyor. Her ikisi de aynı zamanda stres hormonlarını yani kortizol seviyenizi dengeliyor. Bedenimizde adrenalin salgılandıktan sonra dağılsa da kortizol birikiyor. Stres altında kaldığımız her durumda biraz daha kortizol biriktiriyoruz. Hele ki kendimizi gevşetebilecek ve rahatlatabilecek birşeyler yapmıyorsak kortizol seviyemiz gittikçe artmaya devam ediyor. Bunun sonucunda zayıflayan bağışıklık sistemimiz hastalıklara davetiye çıkartıyor. Hastalık derken hemen ciddi rahatsızlıkları düşünmeyin. Örneğin kronik yorgunluk, libido düşüklüğü, PMS sıkıntıları, uykusuzluk, depresyon, kilo verememe ya da alamama hemen hemen her birimizin zaman zaman yaşadığı sıkıntılar arasında. Özellikle biz şehir insanları bu rahatsızlıklarla fazlasıyla boğuşuyoruz. İşte bu nedenle HormonYoga Terapi derslerine gelmek için mutlaka üreme hormonlarınızda ya da tiroid bezinizde bir sıkıntı olması gerektiğinizi düşünmeyin. Öncelikle stres hormonlarınızın gevşeyeceğinden emin olarak gelebilirsiniz. Ve tabiki de bedeninizin içeriden dışarıya güçleneceğinden.

Bugüne kadar gerek atölyede gerekse de birebir çalıştığım öğrencilerimden son derece memnun edici geri dönüşler aldım. Pratikler düzenli uygulandığı takdirde beden hemen yanıt veriyor. Tabiki öncelikle en hızlı geri dönüşü güçlenme ve stres seviyesinin azalması yönünde alıyorum. Dinah, Hormon Yoga’nın 35’li yaşlardan itibaren düzenli olarak uygulandığı takdirde kadınların pre-menapoz ya da menapoz sıkıntılarından etkilenmeyeceklerini ileri sürecek kadar iddialı. Aslına bakarsanız ben de kısacık da olsa gözlemlerime dayanarak buna inandığımı söyleyebilirim. Etkisine inandığımdan olsa gerek çok severek öğrettiğim ve paylaşmaktan hiç bıkmayacağım bir sistem.

26-27 Mayıs 2018’de Merih Kenet Yoga Merkezi’nde yaz dönemi öncesinde son atölyeyi yapacağım. Üreme ve tiroid hormonlarıyla ilgili sıkıntı yaşıyorsanız lütfen kaçırmayın. Bu atölyeyi kendiniz için bir hediye olarak düşünün. Kaldı ki stres seviyeniz bugünlerde yüksekse, uyuyamıyorsanız, zihin karışıklığı yaşıyor, karar almakta zorlanıyor ve öfke nöbetleri ya da tam tersi uzun suskunluklar yaşıyorsanız yine bekliyorum. Hormon sisteminin genel işleyişi, yoganın hormonlara bakışı, etkisi ve kadim nefesler, enerji teknikleri, gevşeme teknikleri ve beslenme üzerine konuşup çalışacağımız bu atölyede buluşalım.

 

Atölye ile ilgili detaylı bilgileri burada  bulabilirsiniz.

ÖZGÜR TURAN’DAN HABERDAR OL,

YENİ YAZILAR, ETKİNLİKLER VE GÜNCELLEMELERLE SENİ HABERDAR EDELİM

ÖZGÜR’Ü BURALARDA TAKİP EDEBİLİRSİN Twitter Instagram