Yoga & Meditasyon

Yogilerin sırrı; Yogik uyku

0 Adet Yorum

-

26 Ocak 2017

Swami Satyananda Saraswati: “Yoga Nidra, tantrik bir çalışma olarak tanımlanıyor çünkü tantraya göre zihin her an evrilmeli ve gelişmeli. Kendi doğanla, alışkanlıklarına ve sınırlarınla savaşmak zorunda değilsin çünkü böyle yaparak kendi içinde şiddet yaratmış oluyorsun. İşte bu nedenle kendini din yolunda düzeltmeye çalışan insanlar bazen şizofren olabiliyor.”

Yoga derslerimin kapanış ritüeli olan yoga nidra, öğrencisi olduğum bu öğretinin benim için belki de en büyük hediyelerinden biri. Ders boyunca yaptığımız bütün asanaları bedene mühürleyen, zihnimizin katmanlarında derin bir yolculuğa çıkmamızı sağlayan ve çoğu zaman kendimizi bile şaşırtan yanlarımızla bizi buluşturan yoga nidra, Sanskritçede yogik uyku anlamına geliyor. Fiziksel, zihinsel ve duygusal gevşemeyi sağlayan sistematik bir çalışma. Uygulama sırasında derin gevşeme pozisyonu olan şavasana’da sırtüstü yatılarak, rüya ile uyanıklık arası bir bilinç düzeyinde bedenin her yeri tek tek gevşetiliyor. Eğitmen tarafından kullanılan farklı semboller ve yönergelerle zihnin derin katmanlarına iniliyor.

Günlük streslerimizden, yüklerimizden bizi arındıran ve gevşeten bir uygulama olan yoga nidra, beynin iki yarısının ve otonom sinir sisteminin uyumlu olmasını sağlıyor. Zihin ve beden sağlığı gevşeme yoluyla yeniden düzenleniyor.  Bir yoga nidra seansı hem bedene hem de zihne dört saatlik uykunun etkisini veriyor.  

Beyin, uyanık haldeyken beta, rüya halindeyken teta, derin uykudayken delta dalgaları yayıyor. Yoga nidra ise, bilinci uyku ve rüya halleri arasında tutarak alfa boyutunda dalgalar ortaya çıkarıyor ve bu dalgaları besliyor. Birçoğumuz uykuya dalarken betadan deltaya, uyanık halden rüya görme haline birden geçtiğimiz ve alfa dalgalarının ağırlıklı olduğu dönemi yaşadığımız için yorgun uyanıyoruz. Kaslarımızı, zihnimizi ve duygularımızı gevşetememiş oluyoruz. Derin gevşeme uyku halindeyken bile ancak alfa dalgalarının yoğun olduğu süreçte gerçekleşebiliyor. Bu nedenle Yoga nidra, özellikle uyku sorunu olan kişilerde çok etkili. Ayrıca yoga nidrayı düzenli yaparak zihnimizin doğasını değiştirebiliyor, yaratıcılığımıza yeniden kavuşabiliyor ya da farklı becerilerimizi keşfedebiliyoruz.

Yoga nidra, merkezi Hindistan’da bulunan Bihar Yoga okullarının kurucusu Swami Satyananda Saraswati tarafından tantralara dayandırılarak günümüzdeki şekli verilmiş ve dünyaya tanıtılmış bir teknik. Swami Satyananda Saraswati, bu tekniği tüm boyutlarıyla anlattığı kitabında , yoga nidra boyunca sadece gevşemekle kalmayıp, yeniden yapılandığımızı, kendi içimizden başlayarak bütün kişiliğimizi yeniden şekillendirdiğimizi söylüyor.

Yukarıda verdiğim teknik bilgileri bir yana koyarsak kitaptan benim benliğime işleyen en derin bilgi şu oldu ; “Mitolojik olarak tıpkı anka kuşu gibi her yoga nidra seansında eski samskara’larımızı**, bugünkü alışkanlıklarımızı ve eğilimlerimizi, yenilerini doğurmak üzere yakarız.” Bu bilgi bana uykunun yeniden doğumun bir simgesi olduğunu hatırlattı. Tıpkı yaratılış mitlerinde, bir dönüşüm meydana gelirken, uyumaya giden ruhların yeniden yaratılması gibi.

**Samskara: Eylemlerin, isteklerin, şartlanmaların ifade bulmamış momentumudur. Açılmamış bir tohuma benzetilir. Genelde, eylemlerimizin zihnimizde birikmiş olan ve henüz ifade bulmamış tepkilerinden, gerçekleştirememiş olduğumuz arzu ve isteklerin zihindeki baskısından ve şartlanmalardan oluşurlar.

ÖZGÜR TURAN’DAN HABERDAR OL,

YENİ YAZILAR, ETKİNLİKLER VE GÜNCELLEMELERLE SENİ HABERDAR EDELİM

ÖZGÜR’Ü BURALARDA TAKİP EDEBİLİRSİN Twitter Instagram